Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Tip 1 Diyabet: Nedenler, Gelişim Aşamaları ve Risk Faktörleri
Diyabet, ne yazık ki, ağır ikincil rahatsızlıkları beraberinde getirme potansiyeli taşır. Uzun süreli yüksek kan şekeri seviyeleri, organlara zarar verir, stres ve psikolojik hastalıklar oluşumuna sebep olabilir.
Fakat ümit verici olan şu ki, diyabetten kaynaklanan bu ikincil hastalıkların önlenmesi ya da geciktirilmesi mümkündür. Öncelikli olarak, bu hastalığın üzerine gitmek ve onunla etkin bir şekilde ilgilenmek gerekir. Önlemek ve bilgilenmek adına atılacak ilk adım, çeşitli ikincil hastalıklar, onların oluşum süreci ve önleyici yöntemler hakkında bilgi edinmektir. İkinci adım olarak ise, kendinizin sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemesi, kan şekeri seviyenizin iyi bir şekilde kontrol edilmesi ve düzenli tıbbi kontrolü ihmal etmemeniz gereklidir.
İçindekiler
Diyabet hastalığı sürecinde, kan şekeri seviyesi uzun vadede normalden saparsa, büyük ve küçük kan damarları bu durumdan olumsuz etkilenebilir ve bu durum, vücudun farklı bölgelerinde ikincil hastalıkların oluşumuna neden olabilir. Bu ikincil hastalıklar, hastalık yükünü artırabilir ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Hangi organların daha sık etkilendiğini bilgilendirme grafiğimizde görebilirsiniz.
Tüm önleyici muayenelerinizi eksiksiz bir şekilde yaptırmak için doktorunuza başvurun. Alman Diyabet Birliği’nin Diyabet Sağlık Pasaportu’nda listelenen en önemli kontrolleri düzenli olarak yaptırmalısınız. Tip 2 diyabet hastaları, bu muayeneleri ilk tanıdan itibaren düzenli olarak yapmalıdırlar. Tip 1 diyabet hastaları için bu muayenelerin, 11 yaşından itibaren veya teşhisten sonraki 5 yıl içinde yapılması tavsiye edilir.
Her 3 ayda bir:
Senede 1 kez
Her 2 yılda bir
[…] Diyabet hastalığı, genel olarak bir bireyin meslek tercihini ya da mevcut işini olumsuz etkilemez. Diyabet hastası birinin, hastalığın getirdiği gereklilikler nedeniyle farklı bir işe geçiş yapması veya ekstra eğitim alması nadiren söz konusudur. Diyabet hastaları için uygun olmayan işlerin sayısı oldukça sınırlıdır. Genç bireyler, hemen hemen tüm meslek dallarından seçim yapabilirler. İş yerinde etkin bir kan şekeri yönetimi büyük önem taşır, çünkü hipoglisemi gibi durumlar problemlere yol açabilir. Bu nedenle, durumu yöneten doktorla görüşülmesi esastır. […]