Diyabetli Bireyler için Meslek Seçimi ve İş Hayatında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sıradaki içerik:

Diyabetli Bireyler için Meslek Seçimi ve İş Hayatında Dikkat Edilmesi Gerekenler

e
sv

Diyabetli Bireylerin Hastaneye Yatış Sürecinde Bilmesi Gerekenler

147 okunma — 22 Mayıs 2023 16:24
avatar

seker

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Diyabet hastasıyken hastaneye yatış süreci, dikkat gerektiren bir durumdur. Özellikle kan şekerinizin dengede olması adına bu süre zarfında bilmeniz gereken önemli noktalar bulunmaktadır.

Diyabet Hastasıyken Doğru Hastane Seçimi

Bir hastaneye planlı bir yatış durumunda, diyabet hastalarının mümkün olduğunca diyabetolojik desteğin sağlanabileceği bir kliniği tercih etmeleri tavsiye edilir. Aksi takdirde, hastanede kalma süreci boyunca metabolik dengeniz bozulabilir. Kan şekerinizin değerleri her zaman kontrol altında tutulmalıdır, fakat her klinikte düzenli olarak kan şekerinizi ölçen ve gereken tedaviyi sağlayan bir diyabet ekibi bulunmayabilir.

Diyabet Hastalarının Hastaneye Yatış Öncesi Hazırlığı

Hastaneye yatış öncesi, tip 1 veya tip 2 diyabet hastaları, tedavilerini yürüten uzman doktorlarla birlikte uygun bir kliniği seçmelidir. İdeal durumda, seçilen hastanede bir iç hastalıklar ve diyabetoloji bölümü bulunmalıdır.

Alman Diyabet Derneği (DDG), 2013 yılından bu yana “Diyabet hastalarına uygun klinik” sertifikası ile klinikleri onaylamaktadır. Bunlar meslek birliğinin web sitesinde bulunabilirler.

Hastanede kalma süresince, stres sebebiyle kan şekerinizi yükseltebilir. Çünkü adrenalin, enerji sağlamak için karaciğerden sürekli olarak şeker salgılar. Yüksek kan şeker seviyeleri, enfeksiyonlara daha hızlı yol açabilir ve yaralar ameliyattan sonra daha zor iyileşir. Bu nedenle, kan şekerini düşüren ilaçların, özellikle insülinin doğru dozajına dikkat edilmelidir.

Hastaneye Yatış Sürecindeki İlaç Kullanımı

Hastaneye yatış süresince, tedaviyi yürüten doktor ile birlikte hasta da alınan tüm ilaçlara dikkat etmelidir. Hastalar, hastanede almaları gereken diğer ilaçlarla oluşabilecek etkileşimleri de doktorları ile netleştirmelidir.

Hastaneye Yatış Hazırlığı

Hastaneye yatış süresi boyunca, tedavinizi yürüten doktorla görüşün. Uzun süreli kan şekeri değeriniz (HbA1c değeri) bir ameliyattan önce yüzde 8,5’in (69 mmol/mol) altında olmalıdır, ancak ideal olarak normal bir ayara veya kişisel tedavi hedefinize karşılık gelmelidir. Bu değer çok yüksekse, diyabet ekibinize tedaviyi nasıl iyileştirebileceğinizi sorun.

Diyabet Hastalarının Hastaneye Götürmeleri Gerekenler

Plansız olarak hastaneye gitmeniz gerektiğinde, evde hazır bir acil durum çantası bulundurmak önemlidir. Bir kontrol listesi de yardımcı olabilir. Hastaneye ayrıca götürülmesi gerekenler:

  • Kendi ilaçlarınız ve ilaç planınız
  • Kan şekeri ölçüm cihazı ve diğer gerekli malzemeler
  • Tedavinizi yürüten doktorların önceki bulguları, hastaneye sevk belgesi, sigorta kartı
  • Diyabet Sağlık Pasaportu
  • Kan şekeri günlüğü
  • Tedavinizi yürüten doktorun adı, adresi ve telefon numarası
  • Kişisel eşyalar

Ameliyat Öncesi Diyabet Kontrolü

Doktorunuz ameliyatı sabah planlayabilir, böylece diyabetli kişiler çok uzun süre aç kalmak ve ilaçlarından vazgeçmek zorunda kalmazlar. Kan şekerinizi düzenli olarak kontrol etmek önemlidir. Ameliyat öncesi, sırasında ve sonrasında kan şekerinizin değeri 140 ila 180 mg/dl (7,8 – 10,0 mmol/l) aralığında olmalıdır.

Ameliyat ve Diyabet Kontrolü

Ameliyat sırasında, kan şekerinizin kontrolü, bir glukoz-insülin infüzyonu (daha doğrusu bir glukoz-insülin-potasyum infüzyonu, GIK) ile sağlanabilir. Kan şekeri değerleriniz önce her 30 dakikada bir, ardından 2 saatte bir ölçülmelidir. Uzun açlık süreçlerinde (24 saatten fazla), tedavi başlangıçta orta açlık süreçlerinde olduğu gibi gerçekleştirilir. Devamında ise yapay besleme yapılır.

Diyabetli bir birey olarak hastaneye yatış sürecinde bunları bilmek ve uygulamak, sağlıklı bir süreç geçirmeniz adına oldukça önemlidir. İyi bir hazırlık ve doğru bilgi ile bu süreci rahatlıkla atlatabilirsiniz.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli