Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Diyabetik Retinopati: Diyabetin Göz Sağlığı Üzerindeki Etkileri
Diyabetli bir bireyin ayağındaki patolojik değişikliklere işaret eden “diyabetik ayak sendromu” ya da “diyabetik ayak” terimine aşinayız. Bireyler arasında farklılık gösterebilen bu durumun sürekli ortak belirtisi yaralanmadır.
Yüksek kan şekeri seviyeleri, diyabet hastalarında ayağın sinirlerine ve kan akışına zarar verebilir. Yüksek kan şekerinin etkisiyle, diyabetli hastalar ayaklarındaki yaralanmaları fark etmekte zorlanabilir ve yaraların iyileşmesi daha zor olabilir. Hızlı müdahale edilmeyen yaralar, oldukça derin ve geniş olabilir. En kötü senaryoda, doku zararı ayak parmaklarının veya ayağın tamamının amputasyonunu gerektirebilir.
İçindekiler
1. Doktor Kontrollerinizi Aksatmayın!
2. Ayaklarınıza Özen Gösterin ve Onları Düzenli Olarak İnceleyin:
3. Ayakkabı Seçimlerinize Dikkat Edin:
4. Ayaklarınıza Değer Verin!
Çoğu insan, ayaklarının her gün ne denli yoğun bir iş yaptığının farkında olmayabilir. Kendi kontrolümüz altında olan ve sürekli göz önünde bulundurduğumuz ellerimiz aksine, genellikle ayaklarımızı düzgün yürüyebildiğimiz sürece bilinçli olarak algılamayız. Dahası, ayaklar hızla kötü kokabilir ve kolaylıkla kirler.
Ancak, ayaklarınızın hayatınız boyunca sizi taşıyacağını, tüm ağırlığınızın bu iki ayak üzerinde olduğunu göz ardı etmemelisiniz. Pek çok kemik, tendon ve kastan oluşan bu yapı, ayakta durma ve koşma gibi faaliyetlerde sizin için büyük işler yapar. Hem de bu ayak hareketlerini sizin bilinçli bir şekilde kontrol etmeniz gerekmeden. Ayaklarınıza hak ettiği değeri verin!
Ayaklardaki yaralar, ayağın içinden veya dışından gelebilecek basınç yükleriyle meydana gelir. İç basınç yükleri, ayak kemiklerinin anormal pozisyonlarından kaynaklanabilir. Dış basınç yükleri, örneğin ayakkabı içindeki keskin nesnelerden kaynaklanabilir. Belirli bir noktada tekrarlanan yüklemeler, örneğin yürürken ayakkabının içindeki bir dikişin sürtünmesi, dışsal basınç yüklerini tetikler. Yaraların zor algılanması ve kötü iyileşmesine neden olan 3 sebep bulunmaktadır: