Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Diyabette Kardiyovasküler Hastalıklar: Sebepleri, Risk Faktörleri ve Tedavi Yöntemleri
Diyabetin mesleki seçimleri ya da mevcut işi doğrudan etkilediği durumlar oldukça azdır. Bir bireyin bu rahatsızlık sebebiyle farklı bir yere atanması ya da yeniden eğitim alması genellikle söz konusu olmaz. Diyabet hastalarının uygunsuz olduğu işlerin sayısı da düşüktür. Gençler, hemen hemen her türden iş seçiminde bulunabilirler. Ancak iş yerinde kan şekeri kontrolü esastır, çünkü hipoglisemi, özellikle çeşitli sorunlara yol açabilir. Bu yüzden, kişinin sağlık durumunu kontrol eden doktorla görüşmek önemlidir.
İçindekiler
Eğer bir mesleğin icrası üzerinde diyabetin etkisi varsa, diyabetle ilgili doğru bilgiler paylaşılmalıdır. Bu durum, kan şekerini düşürücü ilaçların (örneğin Sülfonilüreler, Glinidler) ya da insülinin kullanıldığı durumlar için de geçerlidir. Çünkü şiddetli hipoglisemi, diyabetli bireyler ya da çevresindekiler için tehlike oluşturabilir. Örneğin;
Ancak, diyabetin iş üzerinde hiçbir etkisi yoksa, yöneticilere ya da meslektaşlara diyabet hakkında bilgi verilip verilmemesi tamamen kişiye bağlıdır.
Bir engellilik durumunun bildirilmesi gerektiği durumlar, belirli bir işi gerçekleştirme yeteneğinin büyük ölçüde kısıtlandığı ya da engellendiği hallerdir. Engellilik derecesi yüzde 50’nin üzerindeyse, ağır engellilik durumu söz konusudur.
İş hayatına başlarken, gençlerin yeteneklerine, eğilimlerine ve pratik becerilerine göre uygun olan tüm iş ve faaliyetler arasından seçim yapmaları mümkündür. Sadece ciddi ikincil ve eşlik eden hastalıklar bu seçeneği kısıtlayabilir. Her durumda, kişinin kendi durumu daima göz önünde bulundurulmalıdır.
Yenilikçi tedavi seçenekleri, sürekli doku şekeri ölçümü (CGM), eğitim kursları ve yeni ilaçlar, tedaviyi iyileştirmeye yardımcı olur ve diyabet tedavisinin mesleğe özel olarak uyarlanmasını sağlar.
İş yerinde performansı sınırlayan veya tehlike oluşturan durumların çoğu hipoglisemiden kaynaklanır. Bunun yanı sıra, eşlik eden ve ikincil hastalıklar da iş yapmayı zorlaştırabilir. Örneğin, diyabetik göz hastalığı varsa, görme yeteneği azalır. Kardiyovasküler hastalık durumunda, kalp ritim bozuklukları bayılmaya yol açabilir. Tip 2 diyabetli kişilerde, uyku apne sendromu, obezite veya yüksek tansiyon performansı düşürebilir.
İşin doğası da diyabetli bireyler için risk oluşturabilir. İş günleri her zaman çok değişken ve planlaması zor olan kişiler için kan şekeri kontrolü özellikle zor olabilir.